Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde En Az 80 Hasta Ölüme Kaldı
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım hemşiresi olarak görev yapan Abdullah Gül, deprem sonrası 80 hastanın ölüme terk edildiğini iddia etti.
Halk TV’den İsmail Saymaz, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılırken Bağımsız Kamu Hizmeti Sendikaları Konfederasyonu’na (BASK) üye sağlık çalışanlarının hastanenin konumunun beyin sarsıntısı açısından riskli olduğunu belirttiklerini bildirdi. ‘Birinci derece deprem riski taşıyan bu noktaya hastane yapılması hem maliyeti artıracak hem de can kaybına neden olacak. uyardı. Saymaz dedi ki:
O dönemde hareketlerin örgütleyicilerinden biri olan Abdullah Gül, 2019 yılında açılmasını protesto ettiği Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ağır bakım hemşiresi olarak atanmıştı.
BASK’a bağlı Birlik Sıhhat Sen’in temsilcisi olan Gül, depremden dört saat öncesine kadar görevdeydi. Hemşire evde sarsıntıya yakalanırken, hastane kullanılamaz hale geldi. Duvarlar çatladı, zemin çöktü ve asma tavanlar çöktü. Tahribat bununla da sınırlı değil.
Önceki gün Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ağır bakım ünitesinde ölüme terk edilen ve oksijen verilmediği için hayatını kaybeden çocuğun görüntüsünü yayınlamıştım. Yalnız olmadığı ortaya çıktı!
Acil servisin 2. ve 3. katlarında 14’ü çocuk olmak üzere 112 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Depremin ardından yetkililer 28 hastayı kaldırdı. Ancak Gül, içeride dördü çocuk en az 80 hastanın hayatını kaybettiğini iddia ediyor. Kendi sistemine girilmediği için kesin rakam verilemediğini söylüyor.’
“Tekerlekli sandalyede öldüklerini gördüler”
Saymaz’ın aktardığına göre Gül şu bilgileri paylaştı:
“Elektrik azalıyor. Jeneratör çalışmıyor. Oksijen sistemi patlıyor. Oksijen sistemi olmadan hastanın hayatta kalması pek mümkün değildir. 15-20 dakika sonra ölmeye mahkumdurlar. Arkadaşlar çıkarabildikleri kadar çok hasta çıkarırlar. Yükseldiklerinde artçı sarsıntılar oluyor. Üstlerine asma tavan düşer, geri inerler. Su boruları da patlıyor. Acil servisteki arkadaşlar avludaki kantine müdahale ediyorlar. Acile gidemezler. Sarsıntı devam ediyor. Müdahale edecek ortam yok.”
Saymaz, Gül’ün taburcu edilen hastalardan bir kısmının müdahale imkanı olmadığı için öldüğünü iddia ettiğini belirterek, “Acil serviste hastaların tekerlekli sandalyede öldüğünü gördüler. Bunlar zaten entübe dediğimiz makineye bağlı hastalar. Oksijen verilmediği için öldüler.söylediklerini kaydetti.