Yaşam

“Kadınlar eşitsizlik bitene kadar mücadele edecek”

Evrim Denizi

DİYARBAKIR – Melek Demir, İskenderun Eğitim Sen Şubesi Kadın Sekreteri iken 2016 yılında KHK ile ihraç edildi. İşten çıkarma sürecini anlatan Demir, “Açılan davalar yasal sendikal faaliyetlerimizden kaynaklanıyordu” dedi.

Görevden alındıktan sonra birçok kez keyfi gözaltılara maruz kaldığını belirten Demir, “Yönettiğim bir sendikal eylemde bir kez gözaltına alındım. Yine 10 Ekim’de öldürülen arkadaşlarımızın işyerlerine karanfil bıraktık. Bu kabahatin ardından 13 gün tutuklu kaldıktan sonra soruşturmalar açıldı.” terimleri kullandı.

6 yıldır devam eden bu soruşturmalarla ilgili yeni takipsizlik kararı verildiğini kaydeden Demir, araştırılamayan bu belgelerin 5-6 yıldır hayatlarını etkilediğini, pasaportlarını alamadıklarını ve bu süre zarfında elektronik cihazlara ve bankadaki paralarına da el konuldu.

‘SİZ KADINSINIZ SİYASETLE NE YAPARSINIZ?

KHK ile ihraç edildikten sonra toplumda ötekileştirildiğini ifade eden Demir, “İster insan hakları temelli bir mücadele yürütün, ister en temel hak olan sendikal faaliyetlerde bulunun, toplum hemen yargılanıyor çünkü çünkü. toplum seni sadece kadın olarak görüyor, çocuğun varsa anne olarak ya da potansiyel anne olarak görüyor.” dedi. Bu zulmün önce lojmanda başladığını belirten Demir, kendisine hep ‘Sen ne yaptın da başına geldi? “Kadınsın, çocukların var, siyasetle ne işin var” gibi birçok sorunun sorulduğunu belirtti.

İlk süreçte masumiyetini topluma kanıtlamaya çalıştığını ifade eden Demir, ayrıca doğup büyüdüğü ve çocukluğunu geçirdiği köye gittiğinde ‘terörist’ olarak görüldüğünü ve kendisini öldürdüğünü ifade etti. insanlardan bu şekilde hakaretler duydum.

‘NEDEN İHRACAT OLDUĞUMU HALA BİLMİYORUM’

Demir, neden ihraç edildiğiniz sorulduğunda “Söylerlerse anlarım” cevabını verdiğini, komşuları, ailesi ve arkadaşları tarafından en çok sorulan sorunun bu olduğunu söyledi. hak temelli eylemlerle birlikte kadın eylemleri.’ Bunlar aslında suç değil. Bu yüzden neden atıldığımı sorduğumda genellikle ‘Neden atıldığımı da bilmiyorum’ diye cevap veririm. Çünkü gerçekten neden ihraç edildiğimi bilmiyorum.”

KADIN DAYANIŞMASI BİZİ HER ZAMAN UZAKTA TUTUYOR

İşten çıktıktan sonra maddi destek alamadığını ifade eden Demir, “Kasiyerlik yaptım, otellerde çalıştım, okullarda özel ders verdim ama sonra okuldan atılan çok bayan arkadaşım oldu ve eve ekmek yapmayı öğrendim. Hayatımda ilk kez birlikte ne üretebiliriz diye düşünürken bu süreçte ekmek yapıp satmaya başladık. “Bu ekmekler ‘Kadın ekmeği’ diye dağıtılıyordu. Tabii ekonomik olarak düşük bir gelir sağlasa da biz kadınları yan yana olduğumuz için manevi olarak güçlendirdi. İşimiz elimizden alınsa da kadın dayanışması bizi hep ayakta tuttu” dedi.

Maraş merkezli depremin ardından sahada çocuk ve kadın odaklı çalışmalar yapmak için 10 yıl görev yaptığı Hatay’a giden Melek Demir, tanıdığı ve sevdiği şehrin yerle bir olduğunu söyledi.

Hatay’da kaldığı süre boyunca halkın en temel ihtiyaç maddelerine dahi ulaşamadığına tanık olduğunu dile getiren Demir, “Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar dayanışma için uyum merkezlerine geldi ve hepsi elinden gelenin en iyisini yapmak istedi.”

“Devletin tehlikeli ve kusurlu bulduğu kadın ve sendika üyeleri büyük bir dayanışma örneği sergilediler.” organize olanları atadılar.”

Hatay’a gönüllü olarak gelen kadınların her koşula uyum sağlayıp oradaki koordinasyona ve düzene çabuk alıştıklarını belirten Demir, “Çünkü ağırlıklı olarak kadın emeği konusunda deneyimliler.”

8 Mart’tan sonra hijyen kitleri başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını deprem merkezlerine ulaştıracaklarını belirten Melek Demir, “Kadınlar tarlalarda, sokaklarda, evlerde ve her yerde bu eşitsizlik bitene kadar mücadele edecek ve hesabını soracaktır” diyerek sözlerini tamamladı. diğer alanlar.”

haber-besni.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu